Bröllopsfotograf i Småland

Bröllopsguide #1: Var börjar man?

Bröllopsguide #1: Var börjar man?

Att planera ett bröllop är ett stort projekt som innehåller många delar. Man behöver förhålla sig till allt från festlokal till saker på detaljnivå som vilken färg det ska vara på placeringskorten och vilket typsnitt man ska använda. När man sätter sig ner för att börja planera är det lätt att bli överväldigad av hur många saker det är man måste tänka på och med en suck undra var man ens ska börja. Vilka trådar ska man börja dra i? I vilken ordning ska man planera?

Denna bröllopsguide fungerar som en serie där varje sak som rör temat att planera ett bröllop tas upp i turordning. Förhoppningsvis hjälper det dig att göra planeringen smidigare och inspirera dig i ditt projekt.

 

Brainstorming

Många fastnar redan tidigt i sin planering och får kämpa för att komma vidare. Det beror på att man inte har en helt klar idé om vad det är man vill ha ut av sitt bröllop. Att inte veta vad man vill och var man är på väg kan leda till bekymmer senare i projektet. Anledningen till att man inte vet vad det är man vill är för att man helt enkelt inte har ställt sig själv frågan. Många gör misstaget att först se över vad de har för begränsningar vad gäller ekonomi, geografi och praktik. Sedan anpassar de sina önskemål efter dessa begränsningar. Jag menar att det är ett ineffektivt sätt att börja planeringen på.

Sluta tänka jag kan inte, det går inte. Ta fram papper och penna. Släpp verkligheten och bara brainstorma! Bry dig inte om pengar eller ens tekniska och naturfysiska lagar. Känn efter. Hur skulle du vilja ha ditt bröllop om inga begränsningar fanns? Vigsel på Jupiter? Därefter supé i granngalaxen? Du kanske skulle vilja hyra hela Neuschwanstein slott och flyga gästerna dit i helikopter? Kör på bara! Skriv ner allt!

Det är inte meningen att brainstorming ska vara seriöst. Meningen är att hitta det man gillar och kicka igång en kreativ process. Senare i planeringen använder man det som man skrev ner för att plocka ut och modifiera det som är rimligt och möjligt att förverkliga.

 

Inspiration och den kreativa processen

Hur vi människor fungerar kreativt är olika på individnivå. Men jag vågar påstå att vi generellt befinner oss i kreativt tänkande flera dagar efter att vi har kickat igång fantasiknölarna. Efter en ordentlig brainstorming kan tankar dyka upp hastigt och lustigt i helt andra situationer. När du knyter skorna på väg till jobbet kan du plötsligt komma på att kuvert knutna med sidensnören hade varit fint till bröllopsinbjudningarna. Låt därför dina papper och pennor ligga kvar synligt så att du hela tiden kan fylla på med saker som dyker upp i ditt medvetande. Ha även gärna en anteckningsbok med dig överallt.

Låt dig inspireras. Läs bloggar, titta på bilder, ta en tur på mässor, gå igenom magasin och klipp ut och spara allt som du gillar. Det behöver inte vara bröllopsrelaterade saker. Det kan vara något helt annat men som ger dig en intressant association eller idé. Klistra, rita och anteckna. I början av den kreativa processen är allt en enda röra. Du kommer att hitta tusenelva saker och känna dig mer förvirrad är upplyst. Regeln är: om du känner dig förvirrad så är du inte klar. Fortsätt att samla inspiration. Det kommer att klarna. Jag lovar!

Det kommer en punkt när du tar ett steg tillbaka och tittar på all röra som du har samlat in och plötsligt ser något som du inte såg förut. Ett mönster! Det kan vara en färg som förekommer betydligt oftare än andra, en ofta förekommande idé, en känsla, en stil. Där har du det! Där är det som du har valt, det som du vill ha, det som du verkligen gillar och det som kommer från både ditt medvetna och undermedvetna.

Plocka ut mönstret och kasta resten. Mönstret kommer att hjälpa dig i alla andra avseenden under planeringen. Det kommer att hjälpa dig i allt ifrån att välja festlokal till färgen och typsnitten på placeringskorten.

När du har kommit så långt ska ditt mönster modifieras, finslipas och förverkligas. Den kreativa biten får lämna plats åt det praktiska. Det är dags att börja jobba!

penna 1Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *